Cara Nak Buat Kuih Tepung Liat
Kuih tepung pelita merupakan sejenis kuih tradisional yang sedap dan enak rasanya. Kalau nak kata asal yang sebenar-benarnya tak mungkinlah rasanya sebiji-sebiji.
Pin On Kuih Muih Tradisi Fanpage Recipe
Padahal nak buat kuih siput ni perlukan tepung gandum tepung ubi dan marjerin yang perlu diuli.
. Kuih peneram kuih tradisi yang masih digemari hingga kini. CARA PENYEDIAAN BUAT KUIH BUNGA ATAU TEPUNG BUNGA. Rebus doh sehingga timbulterapung.
Masak adunan guna api kecil hingga meruap pekat dan meletup-letup. Kuih peneram sangat terkenal di kalangan orang lama dan terus menjadi kesukaan generasi sekarang. Kacau santan Tepung Beras Garam.
InsyaAllah nak try buat harap2 sedap. Cara Assemble Kuih Tepung Bungkus. Pernahkan anda mahu membeli kuih tepung pelita tetapi apabila dirasa teksturnya tidak sama dan.
Sebatikan hingga tiada bintil-bintil tepung. Cara Buat Resipi Kuih Lapis Sedap. Kemudian tekan dengan ibu jari dan celupkan kuih ke dalam telur.
Untuk lapisan pandan bawah masukkan air gula tepung beras pewarna hijau dan perisa pandan ke dalam kuali. RESEPI KUIH LEPAT LIAT LEMAK MANIS. Makcik enah terima kasih makcik share.
Hi semua dalam video ni che nom akan tunjukkan cara. Lubangkan sedikit untuk letak inti. Jika masih tak jadi doh tambah air sedikit lagi.
Dia kongsikan resipi dan cara buat kuih ini. Salut dengan gula dan sedia untuk dihidang. Campur air bersama tepung pulut sambil uli.
Pastikan adunan sentiasa dikacau. Resepi tepung pelita ni memang cukup senang confirm semua boleh buat. Jika masih tak jadi doh tambah air sikit lagi.
Dah cair semua Masukan Kelapa kacau sebati. Masak adunan pandan sehingga menjadi likat. Jadi apa kata anda cuba buat sendiri.
Masak atas api bg pekat. Teringin nak buat dan makan kuih tepung pelita sendiri. Tgk resepi sedap mudah je.
Ambil sikit doh dan gentel bulat. Golek atau salut dengan tepung hijau tadi. 1 cawan gula merah.
Lapisan akhir sekali kukus selama 30 minit bagi memastikan kuih benar benar masak. 1 kilo tepung gandum 12 cawan tepung beras 3 sudu besar planta 1 cawan minyak masak 350 ml air lebih kurang. Goreng didalam minyak yang panas hingga merekah dan berbunga-bunga.
Kemudian celupkan ke dalam telur. Kalau beli jarang jumpa kuih yang rasanya memuaskan hati. Kemudian masukan tepung gandum.
Inti buat siap-siap sehari sebelum nak buat tepung bungkus. Untuk inti Panaskan gula merah gula pasir daun pandan Secubit garam. Sangat mudah rupanya nak buat kuih ni.
Tu pun nak kena pilih betul2. Hanya Guna 5 Bahan Mudah Je Nak Buat Dorayaki Comel. Rasanya lebih kurang dodol tapi tidak terlalu manis seperti dodol.
Angkat dan salut dengan gula. Dalam artikel ini saya akan berkongsi dengan anda tentang cara-cara untuk menghasilkan kuih tepung pelita yang sedap dan lembut. Hari tu saya ada pos pasal kuih bom ni tapi saya tak.
Ini untuk memastikan tepung beras dan gula. 1 paket tepung pulut cap 3 gajah 500 gm 2 sudu makan tepung gandum. Jika mahu buat untuk jualan pun boleh.
Satukan doh dan inti bersama atas daun. Padamkan api dan tuang ke dalam acuan berisi lapisan hijau tadi. Memang nak sangat belajar buat kuih ni suami anak2 suka sangat.
Lepat liat dibuat menggunakan tepung pulut sebab itu dipanggil lepat liat sebab tepung pulut membuatkan tekstur kuih agak sedikit liat tapi masih boleh dimakan. Sebenarnya kuih ini juga amat mudah untuk dihasilkan. Masukkan air ke dalam periuk dan panaskan sebentar.
Kacau hingga mendapat tekstur berketul sebegini. 3 cawan tepung pulut. Ambil sedikit doh agak² le kome nak beso mana pun masukkan inti kemudian bulatkan.
Doh kuih peneram wajib diperap lebih 5 jam. Ibnatie -Aziza Mat Roff. Sajian tradisional seperti Kuih Lepat Liat memang punya rasa serta keenakannya yang tersendiri.
Setiap kali berpuasa kuih ini antara yang akan menjadi rebutan ramai di bazar ramadan. Ibnatie -Aziza Mat Roff. 2 CARA UNTUK MEMBUAT KUIH BOM BOLEH RUJUK.
Tapi bila buat versi moden ni kenalah ikut cara dan step yang betul barulah menjadi. Kelongsong bekas acuan kuih tepong pelita dan tako ni ade beza nyanak diikut cara orang dolu2 tepong pelita bekas dia di buat dari daun. KUIH TEPUNG PASUNGKUIH SERUNAI.
Campur air dengan tepung pulut sambil uli. Adunan tadi dibahagi dua dan masukkan. Kuih tepung pelita ini sering menjadi kuih wajib ketika berpuasa dengan rasanya lemak manis dan lembut begitu menarik hati sesiapa yang memakannya.
Bungkus dengan kemas dan sedia untuk dikukus selama 20 minit. Hi semuadalam video ni che nom akan tunjukkan cara. Sejukkan Tepung Pelita dan bolehlah dimasukkan ke dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Salah satu yang boleh dicuba ialah resipi perkongsian saudari Mas Cotek ni. Bahan-bahan yang diperlukan adalah. Sekolah dah nak mula bercuti so mak2 boleh lah buat ready stok Inti Kelapa SerbaGuna niSenang kalau anak2 nak makan kuih ketaya atau apa2 boleh terus buat kulitnya sebab inti dah ada siap2.
Mula-mula kena buat kelongsong dia. Setiap tahun kuih tepung pelita pasti menjadi pilihan kebanyakan masyarakat. Angkat dan biarkan benar benar.
Dalam bekas yang lain tambah masuk segala jenis tepungsantan pekatgaram dan tambahkan air gula tadi. 2 sudu makan gula pasir. Kacau sehingga sebati kemudian pasangkan api.
Sudukan inti kelapa secukupnya. Kadang sedap dmkadang xsedap. Barulah tutup api dan ketepikan.
1 cawan santan pekat 1 cawan gula merah 1 cawan gula putih ½ cawan air tambah air jika perlu. Buka api sederhana dan masak bancuhan tepung dan santan tadi. 3 cawan tepung pulut.
Goreng dalam minyak yang panas sehingga merekah dan berbunga-bunga. Mmg selalunya beli je tapi time2 bulan puasa je mudah nak dapat. Tepung pelita lapisan bawah 1 cawan tepung beras sukatan kueh 5 cawan air 1250ml 1 cawan gula pasir 6 helai daun pandan lapisan atas 4 sudu.
Letakkan daun pisang yang telah dilayurkan di atas api bersihkan segala kotoran dan sapu sedikit minyak. Sebaiknya buat malam biarkan dalam dulang dan tutup dengan kain bersih. Bahan-bahan yang diperlukan.
Kuihnya yang berlemak dan manis menjadi pilihan sebagai hidangan akhir selepas berbuka. Kacau rata dan sebati. Saiz 14cmX14cm layurkan daun pisang dulu atas api dan ikut step by step.
Cara-cara untuk membuat kuih tepung pelita. Buat sehingga habis kesemuanya secara berselang seli antara adunan putih dan hijau. Kalau tak susah nak dapat tekstur yang rangup krup krap seperti resepi asal.
Barulah tambah masuk gula dan kacau hingga hancur. Siap jer menyediakan kuih saya terus menggoreng kerana dah tak sabar nak makan. Apa kata anda cuba resepi kuih.
Untuk membuat tepung bungkus sudukan adunan tepung ke atas daun pisang. Kalau nak senang buat malam perap pagi esok goreng. Belajar cara mudah nak buat kuih lepat lemak manis dan apa bahan-bahan yang diperlukan.
Ambil sedikit doh dan gentel bulat kemudian tekan dengan ibu jari. Adunan perlu dikacau sentiasa supaya tidak berketul-ketul. CARA PENYEDIAAN TEPUNG GOMAK.
Saya tertarik melihat cara penyediaan kuih lapis tepung ubi dalam youtube channel Nikmatul Rosidah youtuber dari negara jiran iaitu Indonesia.
Kuih Tepong Asian Desserts Cooking Recipes Recipes
Kuih Koci Malaysian Food Asian Desserts Just Desserts
Kuih Getas Spicy Recipes Cooking Recipes Dessert Recipes
Kuih Serimuka Malaysian Dessert Asian Desserts Food Receipes
No comments for "Cara Nak Buat Kuih Tepung Liat"
Post a Comment